A series of simple yet highly effective design solutions allowed the space to switch in the blink of an eye from an office to a home and vice versa without obstructing the space or abundant flow of light. The non-invasive interventions sanded off the rough edges of the industrial feeling yet staying true to the industrial heritage.

 

office

The building’s past was the starting point of the new project: a glass version of the “supervisor’s office” (with a 4,5m tall sliding glass door) was raised above the antique wooden work floor creating an office space that is isolated acoustically while still seeing the rest of the open space and preserving the abundant flow of light from the roof window.

Loft-Milan-11_RGB-Web-Rez.jpg
 

Dining area vs. Meeting Room

During office hours, doors appear out of the seamless lateral panels and transform the dining room into the meeting room by hiding the kitchen in an oversized closet.

 

lightness and openness

The tall windows and ceiling light make the space bathe in light, creating a feeling of great lightness. However he 50 cm tall I-beams were sorely prominent. To make them lighter, L-profiles were welded onto the vertical part of the I-beams to recreate the top part of the beams. This gave us the support for the fake ceiling, and created the technical space for air-conditioning, lights, electricity, etc…  The final result was that the originally very heavy I-beams became delicate like twigs, and this without being untrue to the nature of their function.

 

Bedroom and bathrooms

The semi-underground decanting tubs - once used for the soap production -  were transformed into one big sleeping room with dressing room and bathroom.

Photo: A. Della Savia / D. De Carolis, © 2008